Pametni telefoni se danas masovno koriste i nude veliki broj korisnih aplikacija, i to sasvim besplatno. Među mnogobrojnim aplikacijama vezanim za medicinu, ja sam napravio mojih “top 10” koje ću ovdje predstaviti. Neke od njih su namjenjene uglavnom medicinskim radnicima, dok su druge namjenjene svima koji se interesuju za medicinu i zdravlje uopšte. Takođe, za većinu aplikacija nije neophodna internet konekcija, osim za njihov download.

Sve aplikacije su na engleskom jeziku i poznavanje jezika jeste neophodno. Ispod svake aplikacije piše ocjena korisnika, veličina (ako u zagradi piše SD, znači da ima mogućnost prebacivanja na SD karticu), offline/online tj. da li je za korišćenje aplikacije neophodna internet konekcija ili ne, i na kraju kome je prvenstveno namjenjena. Da napomenem i to da je ovo moj izbor među besplatnim aplikacijama, jer postoje i druge izuzetne aplikacije koje bi sigurno našle svoje mjesto ovdje, ali koje se plaćaju.

1. Epocrates

Ocjena: 4.3; veličina app: 5MB; offline; namijenjena: zdravstvenim radnicima

Ovo je jedna od onih “must have” aplikacija što se tiče medicine. Na početku se registrujete (mala pomoć pri odabiru zemlje, Crna Gora i Srbija nalaze se pri kraju liste zajedno sa Južnim Sudanom, Istočnim Timorom i Palestinom). Nakon registracije, slijedi download podataka (oko 5 min.), a poslije toga aplikaciju možete koristiti i bez internet konekcije.

U dijelu „drug reference“ ljekovi su klasifikovani po farmakološkim grupama, ili se direktno preko pretraživača može naći lijek koji vas zanima. Za svaki lijek su navedene doze i način aplikacije zavisno od dijagnoze, pedijatrijske doze, važna upozorenja (kao npr. da se lijek ne smije dati i.v.), kontraindikacije, neželjena dejstva, interakcije sa drugim lijekovima i moguće komplikacije. Takođe nudi i informacije o farmakologiji lijeka sa osnovnim informacijama gdje se metaboliše, kako se eksretuje i mehanizam djelovanja.

Poseban dio je „Interaction Check“ za provjeru interakcija između dva ili više ljekova. Preko pretraživača se mogu naći ljekovi čije interakcije želimo da provjerimo i pritiskom na „view interactions“ dobijamo informaciju da li postoje interakcije i ako postoje, koje su.

Još jedna zanimljiva opcija je „Pill ID“ koji pomaže u identifikaciji nepoznatog lijeka  na osnovu oblika, boje, nekog obilježja, da li je podijeljena i kako, itd.

Aplikacija takođe nudi i veliki broj tabela (guidelines) i razne kalkulatore (BMI, računanje anionskog gapa, korekcija serumskog kalcijuma, i dr.).

Epocrates app

2. MedScape

Ocjena: 4.3; veličina app. 5MB; offline; namijenjena: zdravstvenim radnicima

I ova aplikacija zahtijeva registraciju. Nakon registracije slijedi preuzimanje podataka koje će malo potrajati (meni je trebalo čitavih 35 min), ali vrijedi, jer ovo je možda i najkompletnija aplikacija.

U odjeljku “News” mogu se naći najnovije vijesti iz oblasti medicine, kao i naučni radovi objavljeni u nekim od vodećih medicinskih časopisa. Na početku, pri registraciji, birate iz kojih grana želite biti informisani, a baza podataka se ažurira svakodnevno.

Opcija “Education” namijenjena je kontinuiranoj edukaciji. Tu možete naći razna predavanja, uključujući transkripte i download ppt prezentacija.

U “references” se pod opcijom “drugs”, nalaze informacije o ljekovima, slično kao i u prethodnoj aplikaciji. U “conditions” se nalazi preko 4000 evidence-based članaka, grupisanih po specijalnostima, sa detaljnim informacijama o etiologiji, epidemiologiji, patofiziologiji, kliničkoj slici, diferencijalnoj dijagnozi, liječenju i td.  U trećem odjeljku se nalazi preko 600 medicinskih procedura, takođe grupisanih po specijalnostima. Primjera radi, u gastroenterologiji se može naći šta je ezofagoskopija, koje su indikacije i kontraindikacije, moguće komplikacije i tehnika izvođenja uz slike i video snimke.

I ova aplikacija, kao i prethodna, sadrži opciju za provjeru interakcija između ljekova, kao i preko 100 tabela i protokola.

medscape app

3. First aid by British Red Cross

Ocjena 4.8; veličina app: 26MB; offline; namijenjena: svima

Postoji nekoliko aplikacija na temu prve pomoći, ali ova je sigurno jedna od najboljih, ako ne i najbolja. “Learn” je prva opcija koju aplikacija nudi, gdje se nalaze informacije o velikom broju hitnih slučajeva, sa detaljnim objašnjenjima, slikama, pa čak i video snimcima. Tu su opisana neka stanja na koja bismo svi, ne samo zdravstveni radnici, trebali biti spremni da reagujemo, tako da bih svima preporučio da pogledaju bar slike i video snimke.

Sljedeća opcija je “Prepare” gdje možete naučiti kako da se ponašate u nekim vanrednim situacijama poput prirodnih katastrofa, požara, pandemija, terorizma, saobraćajnih nesreća itd. U posebnom odjeljku “Emergency” je u kratkim crtama opisano šta treba uraditi u nekim od hitnih stanja poput: napada astme, gušenja, srčanog ili moždanog udara, epilepsije itd. Ako želite da provjerite svoje znanje, imate opciju “Test”, i na kraju možete pročitati nekoliko informacija o britanskom Crvenom krstu.

british-red-cross-iphone-android1

4. WebMD

Ocjena: 4.3; veličina app: 2,68MB (SD); online; namijenjena: svima

Ono što ovu aplikaciju čini drugačijom od prethodnih je opcija “symptom cheker”. Dakle, ono što ste dosad radili na google-u kucajući simptome koje imate kako bi sebi postavili dijagnozu, možete uraditi preko ove aplikacije, na jedan veći, profesionalniji nivo. Nakon ubacivanja simptoma, dobijate listu mogućih dijagnoza i detaljne informacije o svakoj od njih. Aplikacija takođe nudi dosta infromacija o velikom broju bolesti i stanja, ljekovima i prvoj pomoći kod određenih urgentnih stanja, ali za ovu svrhu bih ipak preporučio neku od prethodnih aplikacija gdje su detaljnije opisane i grafički bolje urađene.

webmd1

5. Medpage today

Ocjena: 4.4; veličina app: 784KB (SD); online; namijenjena: zdravstvenim radnicima

Za ovu aplikaciju ne treba puno objašnjenja. Namjenjena je onima koji žele da budu u toku sa najnovijim vijestima iz medicine.  Registracija je besplatna, a bez registracije aplikacija je dostupna do mjesec dana. Takođe na početku birate iz kojih specijalnosti želite da dobijete vijesti, iako to kasnije, ako želite, možete promjeniti u „Settings“. Jedina, uslovno rečeno, mana je to što  je potrebna internet konekcija svaki put, bez obzira da li ste neki članak čitali ranije ili ne.

IMG_1938-242x364

6. Calculate by QxMD 

Ocjena: 4,6; veličina app: 6,88MB; offline; namijenjena: zdravstvenim radnicima

Aplikacija nudi preko 150 raznih kalkulatora i testova, podijeljenih po specijalnostima (kardiologija, pedijatrija, hirurgija…). Izdvojiću nekoliko njih: BMI, Glasgow koma slaka, APACHE II, APGAR score, Bishop score, kao i neke kompleksnije poput: postoperativnog rizika od respiratorne isuficijencije, izračunavanja rizika od bubrežne insuficijencije tako što se unose određeni laboratorijski parametri, ili petogodišnji rizik od odbacivanja grafta nakon transplantacije. Nakon što se dobiju rezultati određenog testa na dnu se pojavljuje opcija sa dodatnim informacijama o istom i adekvatne reference.

Calculate app

7. Eponyms

Ocjena: 4.2; Veličina app: 1,26MB (SD); offline; namijenjena: svima

Pravi mali džepni medicinski riječnik. Nudi preko 1700 medicinskih eponima. Zauzima jako malo memorije, a jednom kad se aplikacija instalira, više nije potrebna ni internet konekcija. Izrazi su raspoređeni po kategorijama, a takođe ima i opcija izlistavanja po abecednom redu. Opcija „search“ u mnogome olakšava pretraživanje. Npr. ako ukucate samo “Bud”, već će se pojaviti Budd-Chiari sindrom. Klikom na taj eponim dobijate osnovne informacije o ovom sindromu, a ako vas zanimaju detaljnije informacije date su opcije za Google i Wikipedia, za šta je naravno potrebna internet konekcija.

I TO NIJE SVE! Možete takođe kucati ključne riječi i pretraživač će prepoznati eponim koji ih sadrži, pa tako ako pretražite „adrenal insufficiency“ biće ponuđeni: Adisonova bolest, Šindlerova bolest, Vitakerov sindrom…

eponyms app

8. Prognosis: your diagnosis

Ocjena: 4.7; veličina app: 7.17MB; offline; namijenjena: zdravstvenim radnicima

Ova aplikacija je prvenstveno namjenjena studentima medicine. Nešto nalik na ono što na fakultetu zovemo „papirnatim pacijentima“, samo mnogo bolje. Jednom kad ste „skinuli“ neki prikaz slučaja, on će biti dostupan i offline. Svake nedjelje se može dodati novi slučaj.

Na početku se informišete o anamnezi pacijenta i eventualno nekim osnovnim laboratorijskim nalazima. Slijede rezultati fizikalnog pregleda, nakon čega imate priliku da birate koje testove od ponuđenih biste uradili sa rezultatima tih testova. Na kraju birate, među ponuđenim opcijama, koju terapiju biste propisali. Nakon što ste izabrali terapiju, možete pogledati ocjenu koju ste dobili i rješenja.

Prognosis App

9. OnTrack diabetes

Ocjena: 4,5; veličina app: 340KB (SD); offline; namijenjena: pacijentima

Broj oboljelih od dijabetesa je svakim danom sve veći i to je razlog što je ova aplikacija našla svoje mjesto ovdje. Veoma je jednostavna za korišćenje. Omogućava pacijentima da sami izaberu koje podatke žele da unesu i koje parametre žele da prate. Od podataka mogu unositi: nivo glukoze, hrana, fizička aktivnost, meditacija, težina, arterijski krvni pritisak, puls i HbA1c. Poslije svakog mjerenja glukoze, možete unijeti datum, vrijeme mjerenja, kao i nivo glukoze, što može biti korisno u praćenju dijabetesa. Takođe posjeduje i grafički prikaz kretanja vrijednosti. U okviru opcije “settings” mogu se mijenjati određeni parametri, poput onog koje jedinice želite da koristite za nivo glukoze (mmol./l ili mg/dl).

diabet app

10. Home Remedies

Ocjena: 4.4; veličina app: 268KB (SD); offline; namijenjena: svima

Za kraj, među ovih 10 aplikacija ostavio sam jedno mjesto za alternativnu medicinu, tačnije za prirodne ljekove. Ovo svakako nisu ljekovi koji zamjenjuju osnovnu terapiju, ali kao dopunska terapija mogu biti od koristi. Na listi ima oko stotinjak bolesti i za svaku od njih se preporučuje po nekoliko prirodnih ljekova. Neki od tih ljekova se vjerovatno ne mogu naći ni u krugu od 1000km odavde, ali ipak neki drugi su nam dostupni gotovo svakodnevno.

home remedies app

Advertisements