COPrije oko mjesec dana, u Dobroj Vodi kod Bara se desila tragedija. Stradala su četvorica mladića. Uzrok: trovanje ugljen-monoksidom. Jedan od njih je stradao dok je čistio bunar, ostali- pokušavajući da mu pomognu i spasu mu život. Mala nepažnja, a možda i nedovljno poznavanje opasnosti koja im je prijetila, koštala ih je života. Ovaj slučaj je i bio povod za pisanje ovog članka. Bez pretenzija na čin “general poslije bitke” ja ću se potruditi tek toliko da vas potsjetim odakle prijeti opasnost od ugljen-monoksida, kako ga prepoznati, i kako se ponašati u slučaju trovanja, u nadi da će ovakvih slučajeva biti sve manje u budućnosti.

Stvaranje ugljen-monoksida

Kada ugljovodonična goriva sagorijevaju, uz dovoljno vazduha, nastaju ugljen-dioksid i voda. Međutim, ako je iz nekog razloga priliv vazduha smanjen, umjesto ugljen-dioksida nastaje ugljen-monoksid. Ugljen-monoksid (CO) je gas bez boje, mirisa i ukusa. To je osnovni razlog zbog kojeg je veoma opasan. Ničim ne odaje svoje prisustvo.

Većina  kobnih trovanja nastaje kod požara, neispravnih šporeta na gas ili drva, kamina, grijalica i izduvnih gasova automobila. Ljudi često stradaju u zatvorenim garažama u kojima drže upaljen motor, u kupaonama sa plinskim grijačem vode (bojlerom) i zbog isticanja gasa u stanu. Trovanja se događaju i kad izduvni gasovi motora prodiru u kabinu vozila zbog neispravnosti izduvnih cijevi ili kroz ventilacioni sistem dok vozilo stoji u koloni.

Nažalost, nisu bili rijetki ni pokušaji samoubistva. U prošlosti, automobili su u izduvnim gasovima imali koncentraciju do 25% ugljen-monoksida. Noviji automobili imaju katalitički konverter, što može eliminisati više od 99% ugljen-monoksida u izduvnim gasovima. Međutim, čak i automobili sa katalitičkim konvertorom mogu proizvesti značajnu količinu ugljen-monoksida ako su u zatvorenom prostoru. Važno je istaći da je i dim cigarete izvor ugljen monoksida. Prirodni gas ga ne sadrži, ali loše provjetreni radijatori na plin, roštilj na ugalj i slični uređaji emituju CO.

Dejstvo ugljen-monoksida na organizam

Kada dišemo, kiseonik ulazi u pluća. Prenosi se pomoću crvenih krvnih zrnaca do svih djelova tijela. Najvažnija supstanca za prenos kiseonika je hemoglobin. Hemoglobin za koji je vezan kiseonik jeste oksihemoglobin. On je izrazito crvene boje. Putujući po tijelu, on drugim ćelijama predaje kiseonik.

Ugljen-monoksid (CO) je toksičan jer ometa taj proces. CO se za hemoglobin vezuje 200 puta bolje. Dakle, čak i dok je koncentracija kiseonika mnogo veća, za hemoglobin će se vezivati ugljen monoksid. On stvara tzv. karboksihemoglobin. Pošto se CO vezuje mnogo jače za hemoglobin, kiseoniku ostaje daleko manje mjesta da se veže. Na ovaj način prestaje sa radom sistem za transport kiseonika. Problem je još veći kod nerođenih beba, čiji hemoglobin još lakše vezuje CO (ovo je jedan od razloga zašto se trudnicama savjetuje da ne konzumiraju cigarete).

Treba međutim, napomenuti da se CO vezuje i za mioglobin koji predstavlja rezervoar kiseonika mišićnih ćelija i ima sličnu hemijsku strukturu kao hemoglobin. To je važna činjenica jer kod otrovanih ugljen-monoksidom iz tih razloga nastaje i mišićna slabost, tako da otrovane osobe često nemaju snage da se spasu kada postanu svjesne da se s njima nešto događa.

Kako prepoznati trovanje?

Pojava simptoma ne zavisi isključivo od količine CO u vazduhu, već i od toga koliko je vremena osoba bila izložena gasu, od godina života (osjetljiviji su stariji od 75 i mlađi od 15, naročito novorođenčad), te od zdravstvenog stanja prije ekspozicije. Takođe, efekat trovanja će biti brži i jači ako je osoba u toku ekspozicije bila fizički aktivna. Posebno treba uzeti u obzir sumnjive simptome tokom zime, naročito ako još neko od ukućana ima slične simptome.

Akutna trovanja je lakše prepoznati, za razliku od hroničnog izlaganja manjim količinama, gdje se ponekad zbog izraženih gastrointestinalnih simptoma i njihove pojave kod više članova porodice, sumnja na trovanje hranom. U takvim situacijama treba obratiti pažnju da li su simptomi manje izraženi pri boravku na otvorenom i da li su češći u zimskim mjesecima, kad je uključeno grijanje.

Glavni simptomi kod trovanja ugljen monoksidom su:simptomi trovanja CO

 • Glavobolja (u 90% slučajeva)
 • Mučnina i povraćanje (50%)
 • Vrtoglavica (50%)
 • Umor i slabost (30%)
 • Poremećaj ili gubitak svijesti (20%)

Pozajmio sam jednu tabelu (Arthur C. Guyton- Medicinska fiziologija) koja najbolje pokazuje javljanje simptoma u odnosu na vrijeme i procenat CO u vazduhu.

Koncentracija ugljen monoksida

2 minuta

5 minuta

15 minuta

40 minuta

120 minuta

0,02%

Glavobolja

0,04%

Glavobolja

Vrtoglavica

0,08%

Glavobolja

Vrtoglavica, mučnina,grčevi

Smrt

0,16%

Glavobolja

Vrtoglavica, ubrzan rad srca,mučnina

Smrt

0,32%

Glavobolja

Vrtoglavica, mučnina

Smrt

0,64%

Vrtoglavica, konvulzije

Smrt

1,28%

Gubitak svesti (smrt za 60-120 sek)

Ovo su najčešći simptomi koji se javljaju kod trovanja CO, ali udruženi sa njima, mogu se javiti i mnogi drugi:

Simptomi Odrasli Djeca
Opšti Vrtoglavica, umor, slabost, bljedilo (koža “boje trešnje” je klasični ali kasni znak) Vrtoglavica, umor, slabost,
Neurološki Glavobolja, pospanost, dezorjentacija, uznemirenost, halucinacije, zujanje u ušima, poremećaj vida Glavobolja, pospanost, nekordinisani pokreti
Gastrointestinalni Mučnina, povraćanje, bol u stomaku Povraćanje, bol u stomaku, anoreksija, dijareja
Grudni koš Bol, osjećaj lupanja srca, ubrzan rad srca, hiperventilacija Hiperventilacija

Dugotrajna izloženost i opasna akutna izloženost često rezultiraju dugotrajnim neuropsihijatrijskim posljedicama. Dodatno, neki pacijenti imaju kasnije neuropsihijatrijske simptome, često nakon jake intoksikacije povezane s komom. Nakon oporavka, pacijenti tek nakon više dana ili nedjelja razviju neuropsihijatrijske simptome.

Prva pomoć i liječenje

Akutna trovanja zahtjevaju hitnu intervenciju. Navešću neke od osnovnih informacija koje treba imati na umu:

 1. Jedini protivotrov za CO je KISEONIK.
 2. Dok ulazite u zatrovanu prostoriju, ZADRŽITE DAH da ne biste i sami stradali.
 3. OTVORITE PROZOR i iznesite otrovanog što prije VAN.
 4. Nazovite HITNU POMOĆ (za Crnu Goru broj 124).
 5. Ako je otrovana osoba bez svijesti provjerite disanje i puls, i po potrebi započnite mjere oživljavanja (o ovome detaljnije u nekoj od sljedećih tema na blogu).
 • U slučaju požara – Ugasiti vatru ako je moguće – gašenje vršiti ugljen-dioksidom, vodom u spreju, prahom
 • Eksplozija – U slučaju požara: primijeniti prskanje hladnom vodom. Gašenje vatre vršiti iz skloništa ili zaklona.

U slučaju teškog trovanja, jedina efikasna medicinska pomoć sastoji se u dugotrajnom davanju 100% kiseonika na masku . Na taj se način povećava koncentracija kiseonika u krvi te se “izbacuje” molekula ugljen-monoksida s veznog mjesta na hemoglobinu. U nekim slučajevima, preporučuje se hiperbarična terapija kiseonikom.

Prevencija

Kao što ste mogli da pročitate, ugljen monoksid za kratko vrijeme može dovesti do ozbiljnih posledica, tako da je prevencija i te kako važna. Neki postupci koji iziskuju jako malo vremena i sredstava, mogu u određenom trenutku nekome spasiti život. Evo nekoliko preporuka:

 • Redovno provjetravajte prostorije poput kuhinja, kupaonica, kotlarnica, garaža te sve one prostorije gdje koristite razne peći za grijanje
 • Ne zaključavajte kupaonicu kada se tuširate, ako koristite plinski bojler
 • Otvorite garažna vrata prije pokretanja automobila. Nikad ne palite automobil u zatvorenoj garaži. Ako imate spojenu garažu s kućom, držite garažna vrata otvorena, a vrata od kuće čvrsto zatvorena. Uklonite snijeg ili druge nečistoće iz izduvne cijevi prije upotrebe automobila.
 • Održavajte gasne uređaje i kamin u dobrom stanju. Čistite dimnjak svake godine. Konsultujte servisere o godišnjem pregledu za sve gasne uređaje.
 • Pušači imaju gotovo dvostruko veću koncentraciju karboksihemoglobina u krvi od nepušača, što znači da će kod njih simptomi trovanja nastupiti znatno brže.
 • Investirajte u detektor ugljen-monoksida- Instalirajte detektor ugljen-monoksida nahttp://primotronic.me/ svakom spratu ili nivou vašeg doma. Instalirajte dodatne detektore izvan pojedinih spavaćih soba. Provjerite baterije najmanje dva puta godišnje. Zanimalo me koliko može da košta jedna ovakva investicija. U Podgorici, u Primotronic d.o.o., mogu se nabaviti po cijeni od 60-ak eura, i to dobrog kvaliteta. (neplaćena reklama mom prijatelju za moralnu podršku oko pisanja ovog bloga)
 • Redovno vršiti kontrolu kvaliteta vazduha kod centralne klimatizacije.
 • Pri radu u prostoru zatrovanom CO obavezno koristiti zaštitna sredstva.
Advertisements